Skip to content


Duray Miklós a magyar-szlovák (v)iszonyról

nick grabowski
• 2009.10.15. 08:30

Duray Miklós a felvidéki magyarság helyzetéről tartott előadást a Tolcsvay-klub meghívására.

Előadásában az MKP alelnöke kifejtette, hogy a szlovák-magyar konfliktus valószínűleg nem nemzetek, hanem politikum súrlódása, véleménye szerint a felvidéki mai magyar helyzet hasonlóságot mutat az 1890-es években, a Felvidéken élő szlovákok helyzetével. Duray szerint a politikának kettős célvesztéssel kell szembenézni: egyrészt egy elgyengült Magyarország, másrészt egy elgyengült Felvidék a mai politikai realitás. A Felvidéken a polarizálódás az egyik legnagyobb veszély: az anyagi érdekeket keresők és megalkuvók, illetve a radikálisok közötti feszültség a jellemző. A szlovák politika a gyenge pontokat keresi meg, és azokat támadja, s ennek ellenszere csak a határozottság és a következetesség lehet.

Ján Slotával kapcsolatban Duray elmondta: a szlovák politikus saját múltját és jelenlegi korrupciós ügyleteit leplezi magyarellenességével. A probléma az, hogy bár őt a szlovák politika nem igazán veszi komolyan, a választópolgár igen; ezért indult meg az SNS szavazóiért a harc, egy felülígéréses politikát teremtve. Duray megemlítette, hogy veszélyes a fiatal generációnak a fenti ideológia iránti fogékonysága.
Mint kiderült, korábban az SNS Durayt jó hírnév megsértése miatt beperelte, mely per másodfokon idén nyáron dőlt el. Az ítélet értelmében Duray bocsánatot kért, viszont nem vagyoni károkozásért nem kellett fizetnie. A szlovák fél most azt kifogásolja, hogy a bocsánatkérés nem szlovákul, hanem magyarul történt meg.

Arra a kérdésre, miszerint Fico feláldozná-e Slotát, Duray válasza egyértelmű igen volt, s példaként a nemrég lezajlott minisztercserét hozta fel: Fico úgy menesztette a koalíciós partner miniszterét, hogy döntését az SNS-szel nem egyeztette, illetve helyére saját pártjából nevezett ki politikust. A szlovák költségvetési törvény kapcsán Duray kifejtette: eddig a törvényt november végén-december elején vitatták meg és fogadták el, most a folyamat felgyorsult: a parlamenti vita a jövő héten kezdődik. Ebből arra lehet következtetni, hogy Fico esetlegesen előrébb akarja hozni a ciklus végét, mivel toronymagasan ő a következő választások esélyese. Az MKP a következő kormányba csak egy esetben tudna bekerülni. Az alelnök ennek a gondolatnak a kifejtésétől elzárkózott, azonban annyit elmondott: az eddigiekben csak akkor volt az MKP politikája elfogadható, ha minimális igényekkel léptek fel a választásokat megnyerő párt felé.

A Híd/Most pártról Duray véleménye a következő: nem magyar pártról, hanem "ismertebb magyar emberek"-et is a listájukon tudó pártról van szó. Ilyen és hasonló politikusok szlovák pártok színeiben megtéveszthetik az embereket. Az MKP célja a megyei szintű választásokon az, hogy több aktivistával jelenjenek meg, mert ezen a szinten klasszikus kampánnyal nem lehet sokat elérni.

A Sólyom Lászlót ért incidens kapcsán Duray elmondta: a brüsszeli kezdeményezés jó, csak későn érkezett, s így semmi hatása nem lesz, "nincs semmi értelme", csak látszatdiplomáciának jó. Szerinte a nagykövetet az első lépésben haza kellett volna hívni Pozsonyból, s két napon belül Brüsszel elé kellett volna vinni a történteket. Duray szerint a nyelvtörvénnyel kapcsolatban a szlovák külpolitika jobb, mint a magyar: a Velencei Bizottsághoz intézett szlovák kérdéshez a magyar félnek kiegészítő kérdést kellett volna csatolnia, melyet Budapest az előző külügyminiszter alatt hamarabb tett volna meg, mint a mostani vezetés alatt.

Címkék: magyarország beszámoló szlovákia mkp

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fpa-mcc.blog.hu/api/trackback/id/tr921451039

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fico szelleme járja be Európát 2009.12.10. 08:05:03

Botrány. A Fico-féle Smer újra teljes jogú tagja az Európai Szocialisták Pártjának.  Na ilyenkor az MSZP gyorsan kidobja a picsába az Internacionálét meg a testvériséget, és elkezd fideszest játszani. Hogy ezt nem lehet, mert nem engedik be a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása