Skip to content


Heti visszatekintő 2.

nick grabowski
• 2010.05.17. 08:30

A múlt hét egy-két történése, elsősorban angol nyelvű oldalakról.

Magyarország

Ezzel párhuzamosan egy gondolat: akár kistérségi szinten nem lehetne-e erősíteni a közös pályázást (pl. több önkormányzat együtt)? Ki lehetne-e így (vagy máshogy) kerülni az önrész hiánya miatt meg nem valósuló (már a tervezés fázisa után elbukó) projekteket?

EU

A cikk utolsó bekezdésének lényegét az amerikai realista külpolitikáról kicsit más szempontból (a NATO-nak partnerekre van szüksége, akár más nemzetközi szervezetek formájában is) Brzeźiński már a tavaly szeptember/októberi Foreign Affairsben megfogalmazta.

  • A Facebook adatvédelmi szabályozását bírálja az EU

Tenni meg úgysem tud semmit, azon kívül, hogy megint felhívja az állampolgárok figyelmét saját személyes adataik védelmére. Szerintem a nagyobb gond az, hogy általában a közösségi oldalakat használók kevés százaléka foglalkozik saját adatainak (közel teljes) védelmével (a mai napig azért szép számmal lehet találni pl. a facebookon is nyilvános profilokat).

  • Az International Crisis Group alelnökének véleménye az Európai Külügyi Szolgálat tervezett felépítéséről
  • A koalíciós brit kormány EU-politikájának pilléreiKíváncsi vagyok, hogyan lehet (ha lehet egyáltalán) nyomást helyezni az EP-re a strasbourgi plenáris ülések megszüntetése kapcsán..
  • Az EU Oroszország gazdasági modernizációjában segít

Milyen NGO-kat támogatna az EU?

"And it calls for talks on how "to exclude possible damage to Russian investors on the EU energy market caused by the 'Third Energy Package'," a recent EU law which complicates attempts by Russian energy firm Gazprom to buy up EU competitors."

Miért van az az érzésem, hogy ez a projekt a K+F átadása az oroszoknak, majdnem ingyen? (Másként: az EU mit kap ebből az együttműködésből?)

"But there is worry it could push democracy and human rights down the agenda."

Ebből a mondatból szerintem az oroszok csak három szót nem értenek: [nyugati] demokrácia és emberi jogok...

  • Nincs versengés az EU és Oroszország között a Szomszédságpolitikában részt vevő államokkal kapcsolatban

"For Ukraine's energy sector, for instance, it means setting up independent oversight bodies, putting a clear regulatory framework in place and separating energy distributors from producers"

A Gazprom ukrajnai felvásárlási tervei teljes mértékben alátámasztják az idézet második felét, ugye?

Oroszország

Mutathatja-e ez egy megerősödött regionális nagyhatalom igényét és elkötelezettségét a fokozottabb nemzetközi szerepvállalásra?

USA

The United States now recognizes that the security sectors of at-risk countries are really systems of systems tying together the military, the police, the justice system, and other governance and oversight mechanisms. As such, building a partner's overall governance and security capacity is a shared responsibility across multiple agencies and departments of the U.S. national security apparatus -- and one that requires flexible, responsive tools that provide incentives for cooperation.

Both the State Department and the Defense Department would contribute to these funds, and no project could move forward without the approval of both agencies. A number of other countries -- in particular the United Kingdom, the primary model for this proposal -- have found that using pooled funds from different ministries is an effective way of dealing with fragile or failing states. What I find compelling about this approach is that it would create incentives for collaboration between different agencies of the government

[A]ny government decision in this area should reinforce the State Department's leading role in crafting and conducting U.S. foreign policy, including the provision of foreign assistance, of which building security capacity is a key part. (forrás)

Ha így akarnak hidat képezni a kemény (katonaság és fenyegetés) és puha (elsősorban fejlesztés és pénz) külpolitika között, akkor mi lesz a szerep olyan szereplők számára, akik elsősorban az utóbbit folytatják (pl. EU)? El fogja-e venni ez a törekvés azt a teret, amit pl. az EU bizonyos misszióiban elfoglalt?

Heti görög válság, újabb amerikai nézőpont

Hang és kép

Címkék: usa magyarország eu oroszország pénzügyi válság sajtófigyelés

A bejegyzés trackback címe:

https://fpa-mcc.blog.hu/api/trackback/id/tr12005860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása