Skip to content


A szlovák parlamenti választások eredményei

Mademoiselle Sarko
• 2010.06.16. 11:00

A Központi Választási Bizottság szerint a részvételi arány 58,83%-ra tehető a hétvégi szlovákiai parlamenti választásokon. Az eredmények igencsak kecsegtetőek a jobbközép pártok – SDKÚ-DS (15,42%), SaS (12,14%), KDH (8,52%), Most-Híd (8,12%) – számára annak ellenére, hogy a Fico Smer-SD pártja 34,79%-kal a választások abszolút győztese. A kérdés az, hogy vajon ez a magas fölény mire lesz elég. Ugyanis Slota SNS pártjának 5,07%-a nem elég ahhoz, hogy Fico kormányt alakítson. A mandátumok megoszlása a két lehetséges koalíció között a következő:
 

  • Smer-SD 62 + SNS 9; összesen 71 mandátum
  • SDKÚ-DS 28 + SaS 22 + KDH 15 + Most-Híd 14; összesen 79 mandátum 


A köztársasági elnök, Ivan Gašparovič megbízta Robert Fico-t a kormányalakítással, amelyre jövő keddig van lehetősége. Azonban a jobbközép pártok mindegyike elutasította a kormányalakítás lehetőséget a Smer-SD-vel. Ezek alapján nagy esély van arra, hogy Szlovákiában jobbközép koalíció kerül a kormányra és Fico pedig ellenzékbe kerül.

A választásokat megelőző statisztikák alapján a parlamentbe való bekerülésre esélyes két párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a HZDS 4,33% és 4,32%-kal nem érték el az 5%-os küszöböt.

  Az MKP elnöke, Csáky Pál vasárnap délelőtt lemondott a pártelnöki posztjáról, és kijelentette, hogy a párt a megújulás mellett folytatja munkáját a régióban és helyi szinteken is. Az MKP sikertelenségének az oka egyrészt abban keresendő, hogy a Most-Híd sokkal aktívabb kampányt folytatott helyi szinten, mint az MKP. Például Nagymegyeren (Velky Meder) Bugár Béla a választások előtt négyszer tartott beszédet és szervezett kulturális programokat. Ráadásul a plakátok többségén a Híd szerepelt a felvidéki városok közterein. A magyar szavazók nagy részét meggyőzte ez az aktív kampánystratégia. Másik részük kiábrándult a megosztott politikai színtérből és inkább a jobbközép pártok valamelyikére szavazott azzal az indokkal, hogy ők sokkal többet tudnak tenni értük, mint az egymással ellenségeskedő magyar politikai elit. Csákyt nagyon sok kritika érte, hogy túl nagy hangsúlyt fektetett az anyaországgal való kapcsolataira. A vélemények szerint a Duna TV-ben folytatott kampányolás helyett helyi szinten kellett volna megszólítani az embereket. Ráadásul Radičová (SDKÚ-DS) is kritizálta az elmúlt napokban az MKP megnyilvánulásait a kettős állampolgárságról, amely elbizonytalanította a szavazók nagy részét. Hiszen a 2010-es választások elsődleges céljának az tűnik a magyar választók körében, hogy ne kerüljön újra Fico Smer-SD a kormányra a radikális jobboldali SNS párttal.

Címkék: szlovákia választások

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fpa-mcc.blog.hu/api/trackback/id/tr942085648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bugár a Fideszre vár 2010.06.17. 11:29:01

Az első lépést a Fidesznek kellene megtennie - mondta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, aki nem felejti: a Fidesz az MKP-t támogatta a szlovák választások előtt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása